Historie pizzy

31.03.2013 22:44

Slavnostní premiéru měla pizza v roce 1899, kdy ji známý pekař z pizzerie v Neapoli připravil pro slavnost na letním královském sídle Capodimonte pro mladou královnu Margaretu Savojskou. Samotná pizza byla upravena v barvách italské národní trikolóry, byla obložena červenými rajčaty a smetanově bílým sýrem mozzarella a doplněna svěže zelenými lístky bazalky. Královna a její hosté byli nadšeni lahodnou chutí i barvami pizzy! Na počest královny byla takto upravená pizza později pojmenována pizza Margarita.

 

PIZZA
 
Pizza je přímo symbolem italské kuchyně, ačkoliv je dnes už celosvětově rozšířená. O historii pizzy i původu tohoto slova se vedou spory. Faktem je, že chlebové placky s přísadami jako olivový olej, bylinky, rajčata a sýr konzumovali už staří Římané a ještě před nimi už také Řekové a Egypťané. Podle jedné z teorií souvisí slovo pizza etymologicky s označením „pita“, které se v dnešních kuchyních Balkánu a Blízkého východu používá pro chlebovou placku. Slovo může pocházet z byzantské řečtiny („pitta“ - koláč). Je ale také možné, že pochází ze staroegyptského slova „bizan“, tedy kousat.
Po celém světě existuje celá řada regionálních variant pizzy. Ta italská pochází z Neapole a je to tenká placka kulatého tvaru, která se peče v peci a dává se na ni většinou rajčatový protlak a sýr, navrch potom rozmanité další přísady. Pizza se v Neapoli prodávala už od 18. století jako koláč s rajčaty, v té době už také existovaly speciální restaurace – pizzerie. V roce 1889 se začal na pizzu přidávat sýr, konkrétně měkký sýr mozzarella vyráběný z buvolího nebo kravského mléka

—————

Zpět